
Zioła doskonale wspomagają leczenie poszczególnych dolegliwości, dodają potrawom głębi smaków oraz niepowtarzalnego aromatu. W ramach programu „Zioła w kuchni, ogrodzie i na łące” w jednej z miejscowości w powiecie włodawskim odbyło się wspólne głosowanie. Uczestniczki wydarzenia poznały nowe zastosowanie ziół.
W sobotę (18 września) w Książnicy Pana Jana w Wytycznie odbyło się wspólne gotowanie. Spotkanie zrealizowane zostało w ramach drugiej części projektu „Zioła w kuchni, ogrodzie i na łące”.
Uczestnicy spotkania utworzyli wiele ciekawych potraw na podstawie otrzymanych przepisów, a w całej kuchni pięknie pachniało świeżymi ziołami. Sobotnie popołudnie upłynęło w przemiłej atmosferze. Panie podczas wspólnego przygotowywania potraw, rozmawiały i wymieniały się doświadczeniami kulinarnymi.
Dzięki wspólnemu gotowaniu powstało wiele niebanalnych dań, które do tej pory nie były wszystkim znane. Panie krzątając się w kuchni „wyczarowały” kotlety ziemniaczano-warzywne z sosem grzybowym, śledzie w sosie warzywno-ziołowym, pastę z ciecierzycy oraz słodki mus dyniowo-jabłkowy i wiele wiele innych.
Przygotowane potrawy zostały zaprezentowane i podane w niedzielne popołudnie. Zebrani goście przywitani zostali pięknym zapachem jedzenia, które zostało stworzone z pasją i wielkim zaangażowaniem. Uczestniczki warsztatów pięknie udekorowały potrawy, starannie przygotowując je do podania.
Pierwszym daniem podanym do degustacji była rozgrzewająca zupa krem z batatów z czosnkowymi grzankami. Uczestnicy degustacji mieli okazję spróbować takie dania jak sałatka z pieczonego kalafiora z dipem ziołowym, szpinakowa rolada, rolada ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym oraz sałatka jesienna.
Dzięki warsztatom kulinarnym Panie zyskały nowe doświadczenia oraz niebanalne przepisy. Wspólne gotowanie oraz późniejsza degustacja przygotowanych dań sprawiły, że uczestniczki warsztatów bliżej się poznały, spędziły miło czas oraz zacieśniły między sobą więzi.