
Członkini Koła Gospodyń Wiejskich podzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem na warsztatach serowarskich, które prowadziła. Uczestnicy spotkania mieli okazję rozkoszować się smakiem naturalnego, wiejskiego twarożku. Warsztaty pokazały, że w warunkach domowych, przy użyciu zwykłych kuchennych sprzętów można zrobić doskonałe sery z naturalnych i świeżych produktów.
W sobotę (21 sierpnia) odbyły się warsztaty serowarskie. Zajęcia prowadzone przez Małgorzatę Dąbrowską z Koła Gospodyń Wiejskich „Bubnowskie Baby” odbyły się w Gminnej Bibliotece Publicznej w Urszulinie.
Podczas zajęć prowadząca zaprezentowała podstawy serowarstwa, rodzaje serów, historię, oraz hodowlę bydła mlecznego, a także narzędzia używane do produkcji serów. Uczestniczki spotkania dowiedziały się o tym jak tworzy się sery podpuszczkowe.
W trakcie warsztatów kobiety własnoręcznie wykonały ser z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami oraz ser parzony typu oscypek.
Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektu Gminnego Ośrodka Kultury w Urszulinie, w programie Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne.